08 Şub Burun Estetiği (Rhinoplasti)
Burun Estetiğinde Ön Görüşme ve Simülasyon
Kliniğimizde operasyon öncesi hastalarla yapılan ön görüşmede öncelikle hastanın kendi burnu üzerinde istediği değişiklikler dinlenir. Özellikle hastanın operasyon sonrası burnunda hiç istemediği değişimler hastaya sorulur. Sonrasında hastanın burun içi muayenesi yapılarak fonksiyonel bir sorun olup olmadığına bakılır.
Hastanın fotoğrafları çekilerek simülasyon üzerinde hastanın istekleri göz önüne alınarak planlama yapılır. Hastanın istekleri ve hekimin yapabilecekleri ayrıntılı olarak konuşulur ve mümkün olan en iyi hasta – hekim uygunluğu sağlanmaya çalışılır.
Burun estetiği herkes için uygun bir ameliyat değildir. Mutlaka hasta istekleri ve ne yapılabileceğini bilen tecrübeli bir hekimin hastayı bilgilendirmesi ile ön görüşme sağlanmalı ve ,bu sayede ortak bir resim çizilmelidir.
Hastanın yüz ve burun özellikleri ve muayenesi ışığında ameliyat sonrası yaşanabilecek olumsuzluklar hakkında hastaya mutlaka bilgi verilmelidir.
Burun estetiği gerçekleştiren hiçbir hekim %100 başarı ile çalışamaz. Estetik operasyon düşünen kişi her ameliyatta bir risk olabileceğini göz önünde bulundurmalıdır. Bu nedenle bu ameliyatı gerçekleştiren hekimin tecrübesi önemlidir.
Burun Estetiği
Burun estetiği ,burundaki fonksiyonel ve estetiksel deformiteleri bir arada cerrahi olarak çözebilecek bir burun estetik doktoru tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir operasyondur. Burun insan yüzünün estetik bir parçası değil aynı zamanda fonksiyonel bir organıdır. Sağlıklı nefes alıp veremeyen bir burun, operasyonun başarısını önemli ölçüde düşürmektedir .Hasta memnuniyetinin tek yolu cerrahi olarak güzel bir burun oluştururken aynı zamanda burnun insan için elzem fonksiyonlarını korumak ve arttırmaktan geçer .
Operasyon öncesi ön görüşmede hastanın çekilen fotoğrafları ile birlikte yüz analizi yapılarak o hastaya uygun en doğal burun önerilir. Ön görüşmede hastanın öncelikli istekleri göz önüne alınarak yapılabilecekler ve yapılamayacaklar hastaya aktarılır.
Burun estetik ameliyatlarında öncelikli amaç hastayı memnun etmektir. Bu nedenle hastanın istekleri her zaman ön planda tutulmalı, mümkün olan ve olmayan istekler hastaya dürüstçe belirtilmelidir.
Kliniğimizde açık ve kapalı teknikle burun estetiği ameliyatları yapılmaktadır. Daha önce opere olmamış hastalarda kapalı teknikle burun estetiği tercih edilmektedir. Revizyon hastalarında burun durumu ve hastanın istekleri doğrultusunda açık ve kapalı teknik cerrahi kullanılmaktadır.
Burun Estetiği Teknikleri
Açık burun estetiği columella dediğimiz burun tabanına V ya da W şeklinde insizyon (kesi ) yapılarak burun cildinin kaldırıldığı ve sonrasında burun iskeletinin şekillendirilerek burun cildinin aynı kesi yerinde tekrar dikildiği operasyon tekniğidir. En önemli avantajı hekime geniş görüş alanı sağlaması ve özellikle anatomik yapısı tamamen değişmiş, ikinci kez ameliyat olan hastalarda daha konforlu yaklaşımla sorunların giderilmesidir. Dezavantajı ise burun tabanındaki kas ve bağların travmazisyonu , cilde yapılan kesi sonrası ciltte oluşabilecek dikiş izleri ve özellikle burun ucunun iyileşmesinde gecikmeler ve buna bağlı daha fazla ödem ve şişliktir. Bu dezavantajlar her hastada gözlenmemekle birlikte ağır deformasyonu olan revizyon hastaları haricinde açık teknik ilk tercihimiz değildir.
Kapalı teknik burun estetiğinde burun tabanı cildine kesi yapılmaz. Burun içine yapılan kesilerle cilt altında çalışılarak burun iskeleti ortaya konur. Bu sayede burun ucundaki önemli yapılar mümkün olduğunca korunur ve operasyon sonrası daha az şişlik ve daha konforlu bir iyileşme sağlanır. Hastalarda cilde kesi yapılmadığı için dikiş izi olmaz. Özellikle nadiren karşılaşılan keloid dediğimiz cilt kesisi sonrası gelişen anormal iyileşme dokuları gözlenmez.
Burun Estetiğinde Kullanılan Aletler
Konvansiyonal Aletler: Kabaca çekiç törpü keski dediğimiz burun kemiğini şekillendirmede kullanılan aletlerdir.
Bu aletler yeni çıkan enstrumanlar nedeniyle günümüzde daha az kullanılmaktadır.
Piezo ve Mikromotor: Bunlar bir burun estetiği tekniği değil, ameliyat sırasında kullanılan enstrümanlardır. Kemiği şekillendirme ve törpülemede kullanılır. Kemik dokular üzerinde mikro titreşimlerle ya da ultrasonik dalgalarla kesi ve törpüleme işlemleri yapmamızı sağlarlar.
Burun Estetiği Tipleri
- Primer Rinoplasti
- Revizyon Rinoplasti
- Tipplasti
- Preservation Rinoplasti / Koruyucu Rinoplasti
Primer rinoplasti daha önce burun estetiği operasyonu olmamış hastalara uygulanan cerrahidir. Hasta daha önce opere olmadığından anatomik belirleyici noktalar mevcuttur ve revizyon ameliyatlarına göre çok daha kolaydır.
Revizyon rinoplasti, daha önceki operasyonda sorun yaşamış hastalarda uygulanan cerrahidir. Temelde primere göre daha zor da olsa çok komplike olmayan basit sorunları olan hastalarda çok daha kolay olabilmektedir.
Revizyon burun estetiği ameliyatlarında burunu tekrar şekillendirebilmek için gereklı olan kıkırdak, öncelikle bulunabiliyorsa burun içinden ,bulunamadığı takdirde ihtiyaç olan kıkırdağa göre kulaktan ve kaburgadan alınır.
Revizyon ameliyatı hastadaki probleme göre primer ameliyattan çok daha uzun veya çok daha kısa sürede yapılabilir.
Tipplasti, sadece burun ucuna yapılan estetik işlemdir. Tipplastide kemik yapılarda kırma ve törpüleme işlemi olmaz. Sadece burun ucu kıkırdak yapıları tekrar şekillendirilir. Sınırlı sayıda hastada yalnızca tipplastiyle burun estetik sorunları çözülebilir.
Koruyucu rinoplasti , burun estetiği ameliyatları sırasında burun sırtındaki çıkıntının kesilip çıkarılması yerine bütünlüğü korunarak burun içine doğru yer değiştirme yolu ile düzeltilmesi işlemidir. Koruyucu rinoplasti tekniği kendi içinde bastırma ‘’ push down ‘’ ve aşağı bırakma ‘’ let down ‘’ olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. En önemli avantajı burun sırtı doğal yapısının korunması olmakla birlikte ,burun sırtında asimetrisi olan ya da içeride burun sırtına kadar uzanan kemik eğriliği olan hastalarda uygulanamaz.
Daha önce opere olmuş hastalarda da uygulanması mümkün değildir.
Burun Estetiğinde Tecrübeli Hekimin Önemi
Tecrübeli bir hekim operasyon sırasında,ameliyat öncesinde öngörülemeyen olumsuzluklarla çok daha fazla karşılaştığı için ne yapacağını çok daha iyi bilir.
Aynı zamanda tecrübeli bir hekim operasyon öncesi sizin beklentilerinizi çok daha iyi analiz edip, olabilecek sıkıntılar hakkında sizi bilgilendirir.
En basit işte bile tecrübenin önemi şüphesizken burun estetiği gibi ,tüm estetik operasyonlar içinde en zor olan ve beraberinde sağlıklı bir nefes almayı sağlayan cerrahi operasyonda tecrübenin önemi aşikardır.
Burun Estetiğinde Sorunlar
Estetik burun ameliyatları sonrasında burunda oluşabilen asimetri ,eğilme gibi anatomik problemler ,burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlar ya da oluşan görsel sonucun arzu edilen şekilde olmaması gibi durumlarda yapılan ikincil ameliyattır.
Burun estetiği en sık revizyon yapılan cerrahi işlemler arasındadır. Bunun en önemli nedeni burnun yüzün tam ortasında olması ve oluşabilecek bir problemin sürekli göz önünde olmasıdır.
Estetik burun işlemleri sonrasında tekrar cerrahi uygulama gerektiren bir sorun oluşma oranı , tecrübeli hekimlerde % 10-15 dir.
Ameliyat sonrasında istenilmeyen sonuç ya da problemlerin oluşmasına neden olan değişik etkenler vardır. Bunların içerisinde en sık karşılaşılanlar;
- Ameliyat öncesi problemlerin tam olarak belirlenememesi
- Hastanın beklentilerinin tam olarak anlaşılmamış olması
- Cerrahi teknikte yapılan hatalar
- Hastaya ait yapısal özellikler (Çok ince ya da kalın cilt yapısına sahip olmak, eğri burun vs.)
- Ameliyat sonrasında iyileşme döneminde yaşanan problemler
Burun estetik ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinin tamamlanması ve burunun en son şeklini almasının yapılan cerrahi müdahalenin içeriğine bağlı olarak 6 ay 1 yıl arasında sürdüğü kabul edilmektedir. Bu nedenle genel olarak ikinci bir ameliyat için en az 1 ya da 1,5 yıl beklenmesi daha uygun olacaktır.
Açık ten rengi ve ince cilt yapısı olan hastalarda ileri derecede deformite düzeltilmesi ve greft uygulaması yapılması durumunda ikinci bir müdahale ihitimali artarken, cildi çok ince olmayan karşıdan bakışta ciddi asimetrisi olmayan hastalarda bu risk çok daha düşüktür.
Karşıdan bakıldığında ‘C ‘ ya da ‘S’ şeklinde asimetrisi olan ya da facial (yüz ) asimetrisi olan hastalarda operasyondan sonra bir miktar eğrilik ve asimetrinin farkedilir olması sık karşılaşılan problemlerdendir.